Tilbage til oversigt
Tilbage til oversigt

Skrevet af Emil Sørensen

tirsdag den 26. april 2022

Lokal musiker genopliver egnens kulturarv i samarbejde med internationalt anerkendt folktrio

Projekter

Skrevet af Emil Sørensen

tirsdag den 26. april 2022

Projekter

Rigsspillemanden Poul Bjerager Christiansen har sammen med orkestret Dreamers’ Circus fortolket seks traditionelle melodier, der alle stammer fra Roskilde/Lejreegnen og går over 3-400 år tilbage.

Lokal musiker genopliver egnens kulturarv i samarbejde med internationalt anerkendt folktrio

Dreamers Circus Poul Bjerager The Raven

Dreamers' Circus og Poul Bjergager Christiansen fortolker lokale melodier på baren The Raven. Foto: Stillbillede.

Poul Bjerager Christiansen er på en mission.

Som Rigsspillemand - en titel der tildeles særligt fremtrædende spillemænd - og erfaren musiker er han en af de personer i Danmark der ved allermest om traditionel folkemusik. En viden, han har tilegnet sig ved at granske gamle spillemandsbøger og danseoptegnelser, der beskriver den musik og de danse, som har præget gader, stræder og forsamlingshuse i Roskilde op igennem tiden.

Den viden vil han nu dele ud af og derfor har han sammen med Roskildes stadsmusikanter i den internationalt anerkendte folktrio Dreamers’ Circus indspillet seks traditionelle melodier fra Roskilde-egnen på video, som nu udgives her på Polyfon og på bandets Youtube-kanal.

Videoerne er optaget på Gimles café The Raven i Roskilde og er en del af det omfattende Kontradans-projekt, der søger at rekonstruere og revitalisere den traditionelle musik.

Ud over videoerne afholder Poul Bjerager Christiansen forskellige arrangementer, hvor de besøgende kan opleve musikken og dansene på egen krop, og han har også stået for udgivelsen af en særlig nodebog, som samler 180 af de originale melodier, så alle kan spille med.

Dreamers Circus Poul Bjerager The Raven 2
Poul Bjerager Christiansen og Rune Tonsgaard Sørensen kender hinanden fra det roskildensiske folkemusikmiljø. Foto: Stillbillede.

Går verden rundt

Dreamers’ Circus består af spillemændene Nikolaj Busk, Rune Tonsgaard og Ale Carr. Med deres legende tilgang til nordisk folkemusik, har de turneret i både Skandinavien, Europa, Japan, Australien og Nordamerika, men selvom de har været vidt omkring, har bandet en helt speciel tilknytning til Roskilde-egnen.

Violinist Rune Tonsgaard er nemlig født og opvokset i Roskilde og har gennem årene spillet både vals, polka og danset kvadrilledanse i Roskildes blomstrende folkemusikmiljø.

Faktisk spillede Poul Bjerager på fødegangene på Roskilde Sygehus dagen efter at Rune blev født selv samme sted. Nu mødes de, som så mange gange før, igen for at holde liv i traditionen og nyde musikken sammen.

Dreamers Circus Poul Bjerager Rune Tolsgaard The Raven
Rune Tonsgaard Sørensen er født og opvokset i det roskildensiske folkemusikmiljø. Nu er han stadsmusikant i Roskilde sammen med bandmedlemmerne i Dreamers' Circus. Foto: Stillbillede.

Stadsmusikanter i Roskilde

Samarbejdet med bandet Dreamers’ Circus er kommet i stand gennem Roskildes stadsmusikantordning. I efteråret 2019 besluttede Musikbyudvalget i Roskilde Kommune at udpege folk-trioen til Stadsmusikanter i Roskilde i en flerårig periode frem til sommeren 2024. 

Det er håbet, at dette partnerskab skal føre til en række samarbejdsprojekter mellem bandet og Roskildes musik- og kulturliv. Samtidig skal Stadsmusikanterne medvirke til at cementere Roskildes status som en vigtig og innovativ folkemusikby – både i Danmark og internationalt.

Har du idéer til andre samarbejdsprojekter kan du læse mere om Stadsmusikantordningen her. 

De seks melodier kan opleves på videoerne herunder.

Ravnens Velkomst

Traditionel af Poul Bjerager, Roskilde, 1985

Gammel Reel

Traditionel efter H.P. Hansen, Assingløse pr. Viby Sj., 1911

Wals

Traditionel, efter Christian Tobiassens nodebog, Gievninge 1853.

Condredans

Traditionel efter Peder Jörgensen, Öm, ca. 1830.

Langdans

Traditionel efter Christian Tobiassens nodebog, Gievninge, 1853 og H. Grüner-Nielsen i "Vore ældre folkedanse", 1917. 

Velkommen til Roeskilde Kalundborg-Turen

Traditionel på nodeblad efter ukendt / efter A.P. Berggreen, 1867.