Tilbage til oversigt
Tilbage til oversigt

Skrevet af Emil Sørensen

onsdag den 14. juni 2023

Sådan skaffer du omtale til din musik­begivenhed: Ekspert har 6 råd til at kommunikere med pressen

Tutorial

Skrevet af Emil Sørensen

onsdag den 14. juni 2023

Tutorial

Omtale i lokalpressen kan hjælpe dig med at nå dit publikum. Vi har taget en snak med den lokale journalist Lars Ahn Pedersen om hvordan du bedst kommer i medierne med dit musikarrangement.

Sådan skaffer du omtale til din musik­begivenhed: Ekspert har 6 råd til at kommunikere med pressen

LARS AHN 2 kopier

Lars Ahn Pedersen arbejder som redaktør for Dagbladet Roskilde og Roskilde Avis. Foto: Lars Ahn Pedersen

Du kender det måske.

Du har brugt timevis på at skrive den helt rigtige pressemeddelelse, som du håber vil skaffe dig en foromtale, et interview eller blot en notits i den lokale avis. Du trykker send og… ingenting sker.

Det kan både være ressourcekrævende og frustrerende at skaffe presseomtale til sine events og nogle holder måske helt op med at prøve, fordi de håber at de sociale medier i stedet vil skabe den fornødne opmærksomhed.

For at komme den frustration til livs, har vi talt med den lokale journalist Lars Ahn Pedersen. Han arbejder som redaktør for Dagbladet Roskilde og Roskilde Avis og modtager dagligt pressemeddelelser fra håbefulde arrangører, der håber at han vil skrive om deres event. 

Vi spurgte ham hvordan du får succes med din presseindsats, og han gav os disse seks råd:

1. Skriv en pressemeddelelse med en interessant vinkel

Ifølge Lars er det første du skal gøre at forberede en pressemeddelelse, som du kan sende ud til de forskellige medier. Pressemeddelelsen skal først og fremmest indeholde en beskrivelse af dit arrangement med detaljer om hvad publikum kan opleve, samt hvor og hvornår de kan opleve det.

Det er ifølge Lars dog vigtigt, at pressemeddelelsens har en nyhedsværdi eller indeholder en unik historie.

”Hvis der er noget, der er helt nyt eller ikke har været set før, så er det selvfølgelig mere interessant end at tage ud til noget, der foregår hvert år. Hvis der er en god historie rundt omkring arrangement, så er vi ofte med på at dække det,” forklarer han.

Billede af Roskilde Avis med artiklen med titlen "Roskilde løber ikke tør for kornetter foreløbig"
Lars Ahn Pedersen er blandt andet redaktør på Roskilde Avis, der ofte skriver om musik. F.eks. kunne man på forsiden d. 7. juni 2023 finde en artikel om SpilOp-koncerten i Æblehaven, hvor blandt andet Katinka og Isam B spillede sammen med 200 børn fra Tjørnegårdskolen og Hedegårdenes Skole. Foto: Emil Sørensen.

2. Send pressemeddelelsen i det rigtige format og vedhæft billeder

Det er dog ikke nok at skrive pressemeddelelsen og sende den afsted. Det er også vigtigt, at man sender den i det rigtige format mener Lars. Journalister vælger nemlig ofte at redigere eller bearbejde teksten fra pressemeddelelsen, så det passer ind i mediets kontekst, og her er det med at gøre det let for journalisten at gøre sit arbejde.

”Der er mange der går op i at den skal se flot ud og er sat pænt op og så får vi en PDF med billeder og alt muligt, men problemet er, at det ikke er så let at redigere i. Vi redigerer og layouter jo selv vores egne sider, så for os er det mere besværligt og hvis tingene er gjort så let for os som muligt, så er det også det vi kigger på først”, forklarer Lars Ahn Pedersen.

I stedet skal man ifølge Lars sende en Word-fil med teksten eller simpelthen bare nøjes med at sende teksten i en e-mail. Billederne – som gerne må være i høj opløsning – skal ikke indsættes direkte i det vedhæftede dokument, men vedhæftes separat i den e-mail man sender afsted. På den måde kan dem der arbejder med at layoute avisen selv bearbejde billedet efterfølgende.

”Der er mange der går op i at den skal se flot ud og er sat pænt op og så får vi en PDF med billeder og alt muligt, men problemet er, at det ikke er så let at redigere i"

Lars Ahn Pedersen, redaktør Roskilde Avis og Roskilde Dagblad

3. Ros ikke dig selv for meget

Når man sætter sig til at skrive en pressemeddelelse, kan det være fristende at fremhæve alle de bedste sider ved sit arrangement eller projekt. Her skal man dog holde lidt igen ifølge Lars.

”Det er sådan en typisk ting, vi ofte ender med at fjerne, fordi vi skal holde os til de mere faktuelle ting i historien, så det er relevant for vores læsere og ikke fremstår som reklame,” forklarer han.

Har projektet modtaget en form for anerkendelse f.eks. igennem en pris eller anden positiv omtale foreslår Lars, at man skriver det under selve pressemeddelelsen som baggrundsinformation. Så kan journalisten nemlig selv vælge at fremhæve de fortræffeligheder, der er mest relevante for historien.

Screenshot af Facebookopslag fra Dagbladet Roskilde om kunstneren Silvia
Dagbladet Roskilde skriver jævnligt om musik, som her om den lokale up-coming musiker Sylvia. Foto: Skærmbillede.

4. Tænk over hvilket medie du skriver til.

Når du vinkler din pressemeddelelse og skriver den ledsagende mail er det godt at have for øje, at medierne du kontakter har forskellige målgrupper og forskellige måder at udkomme med deres historier på, mener Lars.

F.eks. kan du overveje om mediet mest bringer foromtaler, reportager eller personinterviews, og om de udkommer i tekst, levende billeder eller lyd. Den viden kan du bruge til at foreslå hvordan journalisten kan dække dit event.

”Vi bringer gerne historier, som har lidt mere tyngde end blot en foromtale, men andre vil have andre forudsætninger, som man skal være opmærksom på når man skriver til dem”, forklarer Lars.

”Vi bringer gerne historier, som har lidt mere tyngde end blot en foromtale, men andre vil have andre forudsætninger, som man skal være opmærksom på når man skriver til dem”

Lars Ahn Pedersen, redaktør, Roskilde Avis og Roskilde Dagblad

5. Tilbyd interview og giv kontaktoplysninger

Selvom pressemeddelelsen kan være nok til at få mediernes opmærksomhed, kan det være en fordel at tilbyde dem at komme ud og interviewe historiens hovedpersoner, forklarer Lars.

Det giver nemlig journalisterne mulighed for at lave deres egen vinkel på historien og også få taget nogle unikke billeder.

”Det er jo godt, hvis vi ikke bare bringer det som alle andre bringer, så hvis vi kan få adgang til at tale med nogle spændende personer, så forsøger vi at prioritere det,” forklarer han.

Screenshot af Facebook opslag fra Sjællandske medier der bringer nyhed om nye kunstnere på Roskilde Festivals program
Alle nyheder i Roskilde Avis og Dagbladet Roskilde udkommer online på Sn.dk. Foto: Skærmbillede.

6. Glem ikke pressen, selvom de sociale medier er der

I det hele taget mener Lars, at det er vigtigt, at musikarrangører i Roskilde husker at kontakte de lokale medier – også selvom meget i dag handler om at kommunikere via de sociale medier.

Han ser nemlig nogle helt konkrete fordele ved også at få traditionelle mediers opmærksomhed:

”Vi udkommer også digitalt på sn.dk, så vores artikler har større spredning end blot i den trykte avis og samtidig kan en avis give lidt mere tyngde til ens projekt, end de sociale medier kan. Der er noget autoritet over det og det er godt at kunne fremhæve over for samarbejdspartnere og bidragsydere at pressen har været interesseret”, forklarer han.

Den bedste måde at blive god til at få sine arrangementer i pressen er selvfølgelig at forsøge sig med at sende pressemeddelelser til de lokale medier. I listen herunder finder du informationer om de lokale medier der findes i Roskilde og omegn, så du selv kan give det et skud.

Lokalmedier i Roskilde og omegn

Dagbladet Roskilde

Dagbladet Roskilde er Roskildes lokalavis der udkommer hver dag på nær søndag og løbende på websitet sn.dk. Avisen har deadline kl. 12.00 hver eneste dag.

Du kan kontakte redaktør Lars Ahn Pedersen på lars.ahn@sn.dk.

Roskilde TV

Roskilde TV er Roskildes lokale tv-station, som sender nyheder og reportager om begivenheder i Roskilde- og omegn. Roskilde TV sender på Kanal Hovedstaden og deres udsendelser kan også ses på deres Youtube-kanal. 

Du kan kontakte ansvarshavende journalist Anette W. Thuesen på awthuesen@gmail.com.

Roskilde Dampradio

Roskilde Dampradio er den lokale kulturradio i Roskilde og udkommer via FM på 97.8 MHZ og på www.dampradioen.dk.

Kontakt daglig leder Erik Koefoed med en pressemeddelelse på post@roskilde.dampradio.dk.

Roskilde Avis

Roskilde Avis er Roskildes ugeavis som udgives hver onsdag med omdeling onsdag og torsdag. Avisen omtaler ikke begivenheder der foregår onsdag og torsdag i udgivelsesugen – disse skal med ugen før. Stof til avisen skal gerne modtages senest fredag morgen.

Kontakt redaktionens e-mail på ra.red@sn.dk eller redaktør Lars Ahn Pedersen på lars.ahn@sn.dk.