Tilbage til oversigt
Tilbage til oversigt

Skrevet af Emil Sørensen

lørdag den 1. februar 2020

Sanselabyrint viser Roskilde Festival som en drømmesekvens

Projekter

Skrevet af Emil Sørensen

lørdag den 1. februar 2020

Projekter

Lyskunstnere er gået sammen med lokalkomponist og det lokale kulturliv om en Roskilde Festival-inspireret kunstinstallation, der leger med publikums sanser.

Sanselabyrint viser Roskilde Festival som en drømmesekvens

2020 01 Sanselabyrint 2020 Foto INSP Media 9644 2

Komponisten Vera Gerup, som selv er fra Roskilde og har oplevet Roskilde Festival mange gange, har komponeret musikken til sanselabyrinten med udgangspunkt i hendes egne oplevelser med festivalen og byen. Foto: INSP Media

Når musikken spiller, festen er igang og de mange mennesker endelig kommer "på græs", kan det føles som en drøm at tage på Roskilde Festival. 

Den drøm har en sammenslutning af kunstnere, samt lokale aktører, valgt at tage udgangspunkt i som en del af arrangementsrækken Roskilde Fremkaldt

Roskilde Fremkaltdt har i 2020 inviteret det lokale musiklivs aktører til at gå sammen om at skabe en række oplevelser, der afspejler Roskilde Festivalens og det lokale musiklivs ånd, mangfoldighed, nysgerrighed og fællesskab og i den forbindelse er Kulturstrøget, Roskilde Lokalhistoriske Arkiv gået sammen med lokalkomponisten Vera Gerup og lyskunstnerne AV+ om at skabe en helt særlig kunstinstallation på Stændertorvet. 

Kunstinstallationen er en sanselabyrint, som publikummer kan gå igennem, mens de bliver mødt af et lydlandskab inspireret af Roskilde Festival. Mens publikum bevæger sig i labyrinten bliver deres sanser slørede af lys og røg, men bevæger de sig tæt nok på væggene i labyrinten, kan de se billeder fra Roskilde Festivals historie. 

Altså en slags drømmesekvens, hvor minderne fra Roskilde Festival får frit spil. 

2020 01 22 Musiklabyrint Foto Simon F Karlshøj 9631 2
2020 01 Sanselabyrint 2020 Foto INSP Media 9528
Kunstnerduoen AV+ arbejder til daglig med at skabe iscenesættelser via lys, lyd, røg og andre virkemidler. Foto: Simon F Karlshøj og INSP Media

Komponist Vera Gerup er selv fra Roskilde og har oplevet på egen krop, hvordan Roskilde Festivalen netop kan føles som en drøm.

"For mig har det været som at være i en drømmeverden. At den der by har rejst sig hver eneste år og man er kommet derud og levet et helt andet liv i en uge og så vendt tilbage til byen bagefter," siger hun.

Musikken tager ligeledes udgangspunkt i de mange måder festivalen kommer til udtryk på.

"Jeg har forsøgt at lave musikken, som en gåtur igennem pladsen. Så den skulle ramme nogle af de stemninger der er i frivilligteltene, bag scenerne, ude på selve pladsen, til de store koncerter, jublen, menneskemængderne. Også campingområdet, som ligesom har fået Roskildes hjerterytme. Den der dumpe banken alle steder fra; fra de store anlæg og fra scenerne og fra alle de følelser, der er," forklarer hun.

Se mere om projektet i videoen neden for. 

2020 01 24 Lysfest 2020 Foto INSP Media 9654 2
2020 01 24 Lysfest 2020 Foto INSP Media 9665 2
Sanselabyrinten udfordrede publikums sanser og mindede dem om hvorfor Roskilde Festival er så betydningsfuld. Foto: INSP Media