Tilbage til oversigt
Tilbage til oversigt

Skrevet af Emil Sørensen

onsdag den 14. juni 2023

Ny podcast viser hvordan musik og kreativitet øger børn og unges trivsel

Podcast

Skrevet af Emil Sørensen

onsdag den 14. juni 2023

Podcast

I podcasten ”Kreativitet og trivsel” sammenligner psykolog og adfærdsekspert Henrik Tingleff den nyeste psykologiske forskning med konkrete musikprojekter fra Roskilde, Glostrup og Brøndby Kommuner. Konklusionen er at musikken øger børn og unges trivsel.

Ny podcast viser hvordan musik og kreativitet øger børn og unges trivsel

Webgrafik til podcasten Kreativitet og Trivsel med en pige med hovedtelefoner

Podcasten 'Kreativitet og Trivsel' undersøger sammenhængen mellem deltagelse i musikalske fællesskaber og trivsel blandt børn og unge. (Foto: Ben Mullins via Unsplash. Grafik: Emil Sørensen)

Politikere, medier og meningsdannere ser ud til at være enige om at Danmark i disse år befinder sig i en trivselskrise.

Specielt bekymrende er det faktum, at børn og unge i stigende grad oplever psykiske problemer, som ensomhed, tidspres og en følelse af lav livskvalitet.

Podcasten ”Kreativitet og trivsel” forsøger at tackle trivselskrisen med en ny form for medicin: musik og kreativitet. 

I podcasten har musiker, komponist og underviser Anders Hvidberg-Hansen og musikkoordinator i Klub Roskilde Øst, Pelle Leth, sat psykolog og radiovært Henrik Tingleff i stævne for at undersøge om skabelse af musik, dans og billedkunst kan være med til at skabe mere meningsfulde liv for børn og unge.

Gennem 8 afsnit inviterer de tre værter gæster i studiet, som har været involveret i projektet Skabertrang – et samarbejde mellem Roskilde Musiske Skole, Roskilde Kulturskole, ungdomsklubberne i Roskilde og egnsteatret Aaben Dans, der har til formål at undersøge nye måder at få børn og unge til at engagere sig kreativt på. De drager også erfaringer fra andre projekter der er foregået i skoler og på fritidsklubber i samarbejde med Ishøj Kulturskole, Brøndby Musikskole og Glostrup Musikskole.

Disse institutioner har sammen skabt nye, kreative mødesteder for hundredevis af børn og unge og i podcasten bliver resultaterne fra de forskellige projekter udfoldet og sammenlignet med den nyeste psykologiske forskning. 

Episode 1 Web
I podcasten møder du de tre værter komponist, musiker og underviser Anders Hvidberg-Hansen, adfærdsekspert og psykolog Henrik Tingleff, samt tonemester og musikkordinator i Klub Roskilde Øst, Pelle Leth.

Musik, kunst og kreativitet skaber trivsel

Efter de mange samtaler med kunstfaglige og pædagogiske aktører, samt selvfølgelig de unge selv, er det tydeligt for Henrik Tingleff, at de kreative arbejdsmetoder har haft en positiv effekt på de unge mennesker, der har mødt den igennem projekterne. 

"Det var berigende og lærerigt, at høre fra de unge mennesker hvad musikken gjorde for deres humør og deres motivation. Det var nogle unge mennesker, der brændte for det de lavede, og som igennem musikken havde fået nogle værktøjer til at få mere trivsel i deres liv. Det var både sociale kompetencer, men også bare dét at kunne bruge arbejdet med musikken til at påvirke deres humør i en positiv retning i deres hverdag," siger han.

Henrik Tingleff mener at den samtale, som podcasten forsøger at skabe, er et vigtigt supplement til den debat der foregår omkring både børn og unge men også menneskers trivsel generelt. 

"Man skal lytte til podcasten hvis man gerne vil have et andet input til den diskussion der foregår lige nu om langsommelighed, hjernepauser, skærmtid, mindfullness og 4-dages arbejdsuge. For den viser, at der kan være en hel masse at vinde ved at arbejde kunstnerisk og kreativt i forhold til trivsel,"

Du kan lytte til podcasten via linket her eller der hvor du lytter til dine podcasts.