Skrevet af Aske Øland Kjærgaard
fredag den 14. marts 2025
"Vi skal have flere forløb til dem, der interesserer sig for den magi, der sker rundt om scenen". INSP, Ria Kollektivet og Gimle er de bærende kræfter bag et nyt teknikerkursus i Roskilde, som vil uddanne 30 nye lyd- og lysteknikere i 2025. Polyfon har talt med kulturprojektleder hos INSP, Lucas Nygaard om, hvad et sådant kursus bidrager til, og hvorfor det er vigtigt.
Nyt kursus i Roskilde vil gøre lyd- og lysteknik cool

Lucas Nygaard, Kulturprojektleder hos INSP. Foto: Aske Øland Kjærgaard.
Når musikken spiller, bemærker man dem slet ikke. Men de står dernede i koncertmørket, bøjet hen over en stor grå pult, der udefra ligner et pilotcockpit af knapper og blinkene lys.
Teknikerne. Deres job er at oversætte musikken fra scenen på bedst mulig vis til publikums øregange og få musikerne på scenen til at shine.
"Vi vender os sjældent for at følge med i, hvad teknikerne foretager sig nede bag pultene. Det er også lidt en lukket bog, hvad de egentlig står dernede og laver," lyder det fra kulturprojektleder på INSP, Lucas Nygaard.
Musikerne fortjener alle de klapsalver, de har spillet sig vej til, men vi må ikke glemme teknikerne, når vi uddeler roserne, siger han:
"Teknikeren er den 12. spiller på fodboldholdet, som spiller sammen med bandet med lyd og lys til koncerten. Teknikeren åbner op for en rumklang på det rigtige tidspunkt i nummeret eller skifter farve i lyset, når c-stykket rammer, så publikum bliver sat i den rigtige stemning.”
Desværre er de dygtige teknikere en mangelvare, og det vil INSP, Ria Kollektivet, Gimle og en række roskildensiske festivaler lave om på med et nyt kursus, som vil uddanne 30 nye teknikere i at afvikle koncerter i 2025. Kurset er realiseret med støtte fra Tuborg Fondet og Statens Kunstfond.

Et fag, der mangler et fællesskab
En af drømmene med kurset er at ændre opfattelsen af koncertafvikling som noget svært og nørdet, til det kreative og musikalske fag det rent faktisk er - på samme fod som musikskabelse og sangskrivning. Blot bruger teknikeren nogle andre værktøjer end guitaren og kuglepinden.
Samtidig har holdet bag en vision om at gøre teknikerfaget mere socialt. Det kan nemlig være et ensomt arbejde, som det er nu.
"Der skal mere fællesskab ind i faget. Som tekniker oplever man ofte at stå alene bag sin pult det meste af en arbejdsdag. Men sådan synes jeg ikke det behøver at være," lyder det fra Lucas Nygaard.
Hvis man vil lave en holdbar forandring af teknikerfællesskabet kræver det, at man ændrer økosystemet for teknisk uddannelse, siger han. Det skal være ligeså nemt at udvikle sine tekniske kompetencer for de børn og unge, der viser interesse for faget, som det er for dem, der interesserer sig for instrumentlære og sangskrivning.
"Uddannelse af dygtige musikere er for det meste et livslangt forløb. Interessen for musik opstår, man starter på musikskole eller i et band med sine venner og hvis interessen bider sig fast, fortsætter man måske i uddannelsesforløb som MGK og senere konservatorium," lyder det fra projektlederen, som fortsætter:
"Samme økosystem findes ikke for teknikere. Der er det først på højskoler og konservatorier eller ved oplæring på et spillested, at man kan udvikle sine tekniske kompetencer i lys- og lydafvikling. Det gør, at barrieren er ret høj, og det er sværere at udvikle sin tekniske interesse fra en tidlig alder."
INSP Sound: Full Circle
Lucas Nygaard var med tilbage i 2014, da en gruppe engagerede lyd- og lysfolk med interesse for teknisk grej gik sammen og startede INSP Sound. Teknikerkollektivet opstod nogenlunde sådan her: Man begyndte i det små med at afvikle koncerter med det udstyr, kollektivet kunne samle sammen. De tjente koncertpenge investerede man i nyt udstyr, så man kunne afvikle større og flere arrangementer. På den måde udviklede INSP Sound sig langsomt, men sikkert til det, det er i dag: et stærkt kollektiv af teknikinteresserede ansatte og frivillige, som afvikler større og mindre koncertaktiviteter rundt på hele Sjælland.
Dengang var Lucas Nygaard frivillig, men efter et længere start-up eventyr på egen hånd, er han nu full circle tilbage i folden hos INSP Sound. Denne gang dog ikke som frivillig, men som ansat kulturprojektleder hos INSP, hvor han også varetager administration og forretningsudvikling for INSP Sound.
"INSP Sound har altid været lig med sidemandsoplæring og talentudvikling, og den praksis vil jeg gerne tage med på dette teknikerkursus," siger Lucas Nygaard.

Det er noget vi har mærket hos INSP og det samme har Ria Kollektivet og Gimle. Der er rigeligt med sangskrivere og musikere, men der mangler teknikere. Lucas Nygaard, INSP.
Udbyd skal følge efterspørgslen
Drømmen om et teknikerkursus tog fart da Lucas Nygaard faldt i snak med Henrik Holm fra Gimle til et netværksmøde i Roskilde.
"Henrik og jeg bekræftede hinanden i, at der er rigeligt med talentudviklingsforløb og tilbud til musikere i Roskilde, men at der mangler et udviklingsforløb for dem, der står bagved scenen og får det hele til at ske," siger Lucas.
Med stærke tilbud som Danish Songwriting Academy, Ria Kollektivet, Komplx Records, Blip Blop Studio, Kulturskolen Roskilde, Turning Tables og en masse andet godt, skorter det ikke på tilbud i Roskilde Kommune for sangskrivere, producere og musikere.
Det større udbud af musikfolk i kommunen fører naturligt også til en større efterspørgsel på teknikere.
"Det er noget vi har mærket hos INSP og det samme har Ria Kollektivet og Gimle. Der er rigeligt med dygtige sangskrivere og musikere, men der mangler teknikere," siger Lucas.

Hænderne i bolledejen
Det nye teknikerkursus er et praksisorienteret, hands-on kursus med små, intime hold for 16-30 årige. Man skal lære hinanden at kende for at skabe et trygt rum, hvor man tør stille de ”dumme” spørgsmål og turde fejle undervejs. Der er ingen krav til deltagerne, men der er en ansøgningsproces, hvor man skal fortælle om sin motivation for at deltage i kurset.
Man bliver undervist af Josephine, som er uddannet eventtekniker med speciale i lyd. Hun har erfaring fra musikkomposition- og produktion samt koncertafvikling på spillestederne Loppen, Basement, Gimle og Tivoli.
Jeg gider ikke ringe til København, når jeg skal bruge en tekniker til en koncert her i byen. Vi skal uddanne dygtige sangskrivere, musikere og producere, men også teknikere og sørge for at få dem ud i vores stærke musikmiljøer. Lucas Nygaard.
Kurset består af tre undervisningsgange med Josephine efterfulgt af en debutkoncert, hvor deltageren står for lys/lyd sammen med Josephine til enten Delta Festival, Surround Festival eller Musicon Vibes.
Koncertafvikling er et fag, der kræver konkret erfaring og opbygning af selvtillid, forklarer Lucas Nygaard.
"Derfor er det en helt bevidst øvelse, at vi smider deltagerne ud på dybt vand, når vi beder dem stå for afvikling af en koncert. Samtidig sørger vi for, at de har badevingerne på i form af Josephine, som vil gribe deltageren og hjælpe til eller tage helt over, hvis der er brug for det. Så man er altid i trygge hænder," lyder det fra Lucas Nygaard.

Holdet bag det nye teknikerkursus drømmer om, at kurset giver blod på tanden hos deltagerne, som vil videreudvikle deres talent efter kurset og bruge deres tekniske kompetencer rundt omkring på spillesteder og festivaler i Roskilde Kommune.
"Som stolt Musikby bør vi have nok dygtige lokale kræfter, som kan varetage opgaverne til vores musikarrangementer. Jeg gider ikke ringe til København, når jeg skal bruge en tekniker til en koncert her i byen. Vi skal uddanne dygtige sangskrivere, musikere og producere, men også teknikere og sørge for at få dem ud i vores stærke musikmiljøer," lyder det fra Lucas Nygaard.
Der er åben session for alle nysgerrige allerede om en uge - den 19. marts på Gimle.
Læs mere om kurset og ansøg her