Tilbage til oversigt
Tilbage til oversigt

Skrevet af Emil Sørensen

torsdag den 9. november 2023

Sådan skaber fem inspirerende musikprojekter inkluderende fællesskaber

Projekter

Skrevet af Emil Sørensen

torsdag den 9. november 2023

Projekter

Musikbyudvalget i Roskilde Kommune var i sidste uge på studietur. Her samlede de inspiration fra fem musikprojekter fra København og Gentofte. Her er hvad du kan lære af projekterne.

Sådan skaber fem inspirerende musikprojekter inkluderende fællesskaber

VEGA LAB 2

VEGA har oprettet et laboratorium i huset der undersøger hvordan fremtidens koncerter vil blive. Foto: PR

En vigtig del af Roskilde Kommunes musikbystrategi er Musikbyudvalget.

Musikbyudvalget er et politisk udvalg, der kan tage beslutninger vedrørende bevillinger, handleplaner osv. Udvalget har borgmester Tomas Breddam for bordenden og består ellers af en række politikere og brancheeksperter, som har til formål at sikre den nødvendige know-how, som løbende kan give kvalificerede, faglige indspark til udviklingen af Roskilde som musikby

Fredag den 27. Oktober 2023 var udvalget på studietur sammen. Målet med turen var at besøge en række musikprojekter, der kunne inspirere udvalgets arbejde med at udvikle Roskilde som musikby.

I denne artikel beskriver vi de enkelte musikprojekter og så har vi spurgt musikbysupervisor i Roskilde Kommune, Mikael Pass, hvad man som musikmenneske kan lære af projekterne og hvorfor de er særligt interessante fra et Roskilde-perspektiv.

Musikbunkeren bestyrelsen
I Musikbunkerens bestyrelse sidder masser af unge mennesker. Foto: PR.

Musikbunkeren i Gentofte

Musikbunkeren har eksisteret siden 2014 og er et mødested for unge med skabertrang. Bunkeren er drevet af en forening af unge i alderen 15-25 år med økonomisk og organisatorisk støtte fra Gentofte Kommune. Den er tilgængelig for medlemmer døgnet rundt og rummer øvelokaler og studier og byder på forskellige arrangementer og producer- og sangskriverværksteder med musikfaglige medarbejdere.

Ifølge musikbysupervisor Mikael Pass kan alle der arbejder med at skabe mødesteder for unge lære noget af Musikbunkerens tilgang.

”Det var superinspirerende at opleve, hvordan Gentofte Kommune er lykkedes med at transformere et massivt bunkerkompleks, godt gemt mellem Bernstorffsparkens buske og bøgetræer, til et levende og inkluderende musikfællesskab. Og ikke mindst at møde to af de unge fra foreningens bestyrelse, der fortalte om, hvordan stedet gennem gode demokratiske processer ikke kun skaber rum for at spille musik sammen, men også til at hænge ud og få nye venner. Et fedt initiativ at dykke ned i som inspiration til de ungefællesskaber der lige nu knopskyder i Roskilde omkring Ria Kollektivet, Insp, Komplx Records og andre steder”

Du kan læse mere om Musikbunkeren i Gentofte her.

Musikhuset København Festsalen
I festsalen i Musikhuset København er der plads til 150 personer. Foto: PR.

Musikhuset København

Musikhuset København er drevet af en forening med en vision om at skabe et samlende miljø for den akustiske musik i København på tværs af genrer og generationer og at etablere et levende miljø, som rækker ud mod publikum og fungerer som ramme for den klassiske musiks vækstlag.

Musikhuset drives med støtte fra Københavns Kommune og private fonde. I 2024 skal huset renoveres for senere at genåbne med faciliteter til at løfte visionen. Udover at rumme koncertsale og øverum, lægger Musikhuset København bl.a. kontorlokaler til genreorganisationen Art Music Denmark (tidligere SNYK).’

På Musikbyudvalgets tur mødte de formand for Musikhuset København, Jesper Lützhøft, og det arbejde, som han og en række ligesindede musikfolk har lagt i at transformere et palæ til et koncertsted er inspirerende, mener Mikael Pass.

”Man kender en ildsjæl når man møder en. Og der er ikke nogen tvivl om, at ilden brænder i det musikalske hjerte hos Jesper Lützhøft, formand for Musikhuset København. Sammen med ligesindede musikfolk så han en unik mulighed åbne sig, da Københavns Kommune satte palæet på Vesterbrogade, der tidligere husede Københavns Museum, til salg for en slik. Sammen satte de alle kræfter ind for at etablere et koncertsted for klassisk og akustisk musik, som de syntes manglede i hovedstaden. Det gav nogle ret spændende perspektiver på det fantasiske arbejde der lige nu lægges i Koncertkapellet her i Roskilde.”

Du kan læse mere om Musikhuset København her.

VEGA LAB 2
VEGA har oprettet et laboratorium i huset der undersøger hvordan fremtidens koncerter vil blive. Foto: PR

VEGA LAB

I 2021 blev det regionale spillested VEGA udpeget af Statens Kunstfond til at løfte en særlig opgave med at undersøge og udvikle nye fysiske og digitale musikformater til gavn for spillesteder og koncerthuse i hele landet. Det har ledt til opstarten af VEGA LAB, hvor spillestedet, gennem samarbejder med kunstnere og uddannelsesinstitutioner, bl.a. eksperimenterer med såkaldt ’immersiv lyd’, der undersøger, hvad lyd kan være, og hvordan nye teknologier påvirker koncertmarkedet og lytterens oplevelse af lyd og musik.

Mikael Pass opfordrer alle der arrangerer livemusik til at følge med i hvad der sker hos VEGA LAB, da man her får et indblik i hvordan koncerter og livemusik kommer til at se ud i fremtiden.

”Udover at producere flere hundrede koncerter om året har VEGA gjort det til en mission at biddrage til den generelle udvikling af musiklivet og musikbranchen i Danmark og internationalt. Det var interessant at få et indblik i de mange projekter huset sætter i søen og engagerer sig i – både for at styrke den øverste del af de musikalske vækstlag, men også for at arbejde med diversitet, repræsentation og trivsel i branchen. Og deres eksperimenterende udforskning af ny teknologi og hvordan netop nye måder at mødes om og i musikken kan medvirke til at gøre noget ved de ovenstående agendaer”, forklarer han.

Du kan læse mere om VEGALab her. 

Henrik4
Henrik Goldschmidt er stifter af Goldschmidts Musikakademi. Foto: PR.

Goldschmidts Musikakademi

I 2011 stiftede musiker Henrik Goldschmidt et musikakademi i Københavns Nordvest-kvarter. Akademiet er et fælles rum, hvor børn og unge kan mødes i musikken og danne venskaber. Undervisningen er gratis for at sikre lige adgang for alle. Målet er ikke at skabe professionelle musikere, men at skabe en solid base for børnenes personlige vækst.

Børn og unge er et vigtigt fokusområde i Roskildes musikbystrategi og Goldschmidts tilgang, der har stor fokus det inkluderende fællesskab kan alle der arbejder med musik og børn tage ved lære af, mener Mikael Pass.

”Goldschmidts Musikakademi er et levende bevis på, at musik kan noget helt særligt i forhold til at for at skabe sammenhold og fællesskab på tværs af baggrund og etnicitet og til at nedbryde de skel mellem mennesker der opstår i verdens brændpunkter. I snart 14 år har stifteren Henrik Goldschmidt drevet akademiet på ydre Nørrebro, hvor børn af bl.a. muslimsk og jødisk baggrund, men også ukrainske flygtninge, har spillet musik sammen i et helt særligt undervisningsmiljø, hvor det ikke handler om at spille rigtigt, men om at spille sammen. Et kardinalpunkt for akademiet er at det skal være gratis at gå der, så der lige adgang for alle. Det var et både inspirerende og meget rørende besøg.”

Du kan læse mere om Goldschmidt Musikakademi her.

Urban 13
Hos Urban 13 samler de iværksættere og eventskabere under et tag. Foto: PR.

URBAN 13

URBAN 13 er et sted for fælleskaber, events og iværksætteri. Under Bispengbuen, på grænsen mellem Frederiksberg og København, har en gruppe unge arrangører udviklet det socioøkonomiske bylaboratorium URBAN 13, der bl.a. rummer en fleksibel koncertscene (150-400 publikummer), street sport faciliteter og kontorfællesskab for iværksættere. Samtidig er det et socialt mødested der skal skabe liv og tryghed i et tidligere utrygt og udsat byområde. URBAN 13 skaber også rammen om større musikbegivenheder som Carpark Festival og Bas Under Buen.

Sammen med bl.a. Villa Kultur og Frontløberne står URBAN 13 ligeledes bag initiativet ’Kulturens Selvstændige’, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for unge kulturelle iværksættere.

Mikael Pass er særligt imponeret over den rejse som stifterne har været på, og ser perspektiver i det for de mange små arrangører, som holder til i Roskilde.

”Det var mega fedt at opleve, hvordan tre unge kulturentusiaster er gået fra at arrangere en årlig festival under Bispeengbuen til i dag at have råderet over flere tusinde kvadratmeter byrum, som de har udviklet til en lille urban oase for musik, kultur, iværksætteri og streetsport. Et klasseeksempel på at drivkraft og gode ideer kan flytte bjerge og biler væk fra byrummet. Jeg håber, at vi i Roskilde kommer til at opleve at nogle af de mindre arrangører udvikler sig på samme måde, som de har gjort det på Urban 13”

Du kan læse mere om Urban 13 her.