Tilbage til oversigt
Tilbage til oversigt

Skrevet af Aske Øland Kjærgaard

onsdag den 30. oktober 2024

'Stemmer fra Musikbyen': Jeppe Wingum & INSP! (Episode 6)

Podcast

Skrevet af Aske Øland Kjærgaard

onsdag den 30. oktober 2024

Podcast

I sjette episode af Polyfons podcastserie ’Stemmer fra Musikbyen’ kan du blive klogere på INSP! og kulturhusets nye leder, Jeppe Wingum.

'Stemmer fra Musikbyen': Jeppe Wingum & INSP! (Episode 6)

Jeppe Vingum INSP 4

Jeppe Wingum fra INSP! (tv.)og Mikael Pass i Polyfonstudiet. Foto: Aske Øland Kjærgaard.

I 2011 blev et tidligere skoleslagteri indtaget af en flok mennesker med en fælles ambition om at skabe et inspiratorium – et hus fyldt med sociale og kreative aktiviteter. Her 14 år senere har inspiratoriet – eller INSP! som det kort og godt kaldes – udviklet sig til en smeltedigel for kulturel aktivitet, og et hus med sjæl indeni såvel som udenpå. 

”Det er virkelig et gammelt sted med huller hist og her, men også et sted, der emmer af kreativitet, liv og fællesskaber,” lyder det fra Jeppe Wingum i podcastafsnittet. I april blev Jeppe Wingum ansat som ny leder af INSP!. Polyfon har tidligere stillet Jeppe 3 hurtige spørgsmål, som du kan læse her.

Ud over at lære Jeppe Wingum at kende, kan du i podcastafsnittet og artiklen her blandt andet blive klogere på hvad, der rører sig i INSP!s gamle bygninger, hvilken rolle kulturhuset spiller i Roskilde og høre om visionerne for Danmarks nye hub for musikteknologiske miljøer, Kedelcentralen.

Musik og ledelse

Jeppe Wingum er vokset op i et folkemusisk hjem, hvor musikken var bedst, når den blev spillet sammen. Som ung blev Jeppe fast inventar af musiklubben Kucheza, hvor kollektivet også var vægtet over individuelle evner og præstationer.

”Kucheza var båret af lige præcis det, som jeg også synes er vigtigst langt hen ad vejen. Nemlig fællesskab og troen på, at man kan blive bedre til at spille musik sammen, hvis man har det godt sammen,” lyder det fra Jeppe Wingum. Et mantra han tog med sig videre i sit virke som professionel guitarist og kapelmester i et hav af bands og musikalske projekter. 

Han drømte egentlig om Konservatoriet, men endte med aldrig at søge ind i frygt for, at hardcore studering af musik ville udviske den umiddelbare glæde ved musikken.

”Ikke et ondt ord om konservatoriet, men jeg valgte at gå en anden vej og læse Medievidenskab på min bachelor og en kandidatgrad i Digital Design og Kommunikation. Og kom på den måde ind i projektledelsesverdenen,” siger han. 

Det er er denne sammensatte profil af musik og projektledelse, Jeppe har taget med sig ind i INSP!. Som leder står han for den organisatoriske og strategiske udvikling, men, ligesom i sit musiske virke, ligger hans helt store motivation i samspillet med andre mennesker. 

”Jeg har gennem mine tidligere stillinger ikke tænkt over, at det er at skabe fællesskaber og sammenhæng mellem mennesker, som betyder mest for mig. Men når jeg kigger tilbage på de ting, jeg har lavet, så har det altid været omdrejningspunktet for det, som har motiveret mig.”

”Jeg har gennem mine tidligere stillinger ikke tænkt over, at det er at skabe fællesskaber og sammenhæng mellem mennesker, som betyder mest for mig. Men når jeg kigger tilbage på de ting, jeg har lavet, så har det altid været omdrejningspunktet for det, som har motiveret mig.”

En social og kulturel smeltedigel

Netop fællesskabet er omdrejningspunktet i alle INSP!s aktiviteter – og det gælder fællesskaber for alle, der er interesserede i at tage del i et. ”Som en af mine kollegaer plejer at sige, har vi fra vugge til krukke. Vi har lejestue for helt små børn til folk godt op i årene, som bygger Lego sammen,” siger Jeppe Wingum. 

Hvis man har en god idé til et socialt og kulturelt fællesskab, er det bare at finde INSP!s kontakter på deres hjemmeside eller deres sociale kanaler. Men man kan også møde fysisk op og pitche sin idé. Som noget nyt har de lanceret konceptet Open Booking, hvor projektleder Lucas i to timer hver tirsdag giver sparring til alle med en idé til nye aktiviteter. 

INSP! er nemlig sat i verden for at virkeliggøre idéer ved at stille lokaler og viden til rådighed. Det kan være rådgivning i at søge de rigtige midler eller sætte personer i kontakt med hinanden for at styrke projekterne.

”Vores tilgang er, at alt er muligt, og alt kan ske. Man skal bare præsentere en idé, og så vil vi gerne hjælpe med at skubbe på,” lyder det fra Jeppe.

Jeppe Vingum INSP 5

Mere end idéer på papir

Når alt er muligt er der selvsagt gange, hvor projekter ikke fungerer lige så godt i praksis som på papiret. Men andre gange tager projekter fart og bliver sin helt egen ting uden om INSP!. Det var tilfældet med INSP! Sound. Det startede i det små af en gruppe dedikerede mennesker med en fælles passion for musik og teknik, men har udviklet sig til i dag at være en non-profit lyd og lys-virksomhed. Læs mere om INSP! Sound her.

Det samme kan siges om Hvad Cru, som er et fællesskab af unge med interesse for raves, pladespillere, elektronisk musik og hiphop, og som opererer fra kælderlokalerne hos INSP!. Jeppe Wingum tog forbi deres seneste arrangement og blev glædeligt overrasket over, hvor velkørende det hele var, fordi de involverede alle brænder for musikken og for fællesskabet.

”De havde inviteret Mund De Carlo, som er en relativt etableret rapper, og nogle andre artister, og så kørte de ellers bare hele arrangementet selv. Det som INSP! kan i den sammenhæng er at understøtte. Dels at give dem nogle lokaler, men også understøtte dem med vidensdeling – for eksempel om, hvordan skal de søge midler til at få tingene til at lykkes.”

”Vores tilgang er, at alt er muligt, og alt kan ske. Man skal bare præsentere en idé, og så vil vi gerne hjælpe med at skubbe på.”

Fællesskaber giver trivsel

Spørger man Jeppe Wingum er fællesskaber en naturkraft og en stærk modgift mod mange af de samfundsmæssige udfordringer, vi står overfor i dag. Fællesskaber og fysiske relationer giver os nemlig mulighed for at komme væk fra det uendelige scroll på vores skærme.

”Jeg tror ikke, vi kan stoppe teknologisk udvikling som sådan, men jeg tror, vi skal bruge det på en helt anden måde, og komme tilbage til noget, der handler om lige præcis det, som jeg trådte ind i i musikklubben, da jeg var barn – nemlig et fællesskab, hvor vi gør det for, at det skal være sjovt og hyggeligt,” lyder det fra Jeppe Wingum. 

Kedelcentralen: Roskildes nye sted for musikteknologiske miljøer

Kedelcentralen - ’Danmarks nye frivilligdrevne hub for de musikteknologiske miljøer' - er det helt store projekt hos INSP! lige nu. Projektet har været mange år undervejs og stødt på flere bump på vejen, men det ser ud til at drøm bliver til virkelighed, da byrådet nu har godkendt lokalplanen.

”Det er en vision, der har levet længe, og vi er ret overbevidst om, at det er noget, som kan gavne både lokalmiljøet, men også være et samlingspunkt for den type musikmiljøer på nationale skala," forklarer Jeppe Wingum.

Bygningen skal huse lydstudier, fællesrum og undervisningsfaciliteter. Samtidig skal Kedelcentralen agere koncertsted for elektroniske og urbane events. Det er der, ifølge Jeppe Wingum, behov for i Roskilde, da der ikke på nuværende tidspunkt findes et spillested til den elektroniske musik med faciliteterne, som sådan noget kræver.

Helt så langt er man dog ikke endnu, da der stadig er en del teknikaliteter, der skal falde på plads med finansiering og lokalplaner. Men hos INSP! står døren altid åben for de nysgerrige.

”Man er meget velkommen til at komme ned på INSP! og gå en tur inde i Kedelcentralen med mig eller en af mine kollegaer, for det er et vildt sted! Det er virkelig sådan et levn fra fortiden på en eller anden måde,” lyder det fra Jeppe Vingum.

Du kan læse mere om kedelcentralen og INSP!s andre aktiviteter på deres hjemmeside her: