Tilbage til oversigt
Tilbage til oversigt

Skrevet af Aske Øland Kjærgaard

torsdag den 6. juni 2024

Trekroner: Innovativ koncert muliggjort af puljepenge

Projekter

Skrevet af Aske Øland Kjærgaard

torsdag den 6. juni 2024

Projekter

I 2023 fik Mikkel Anker Jensen og Kultøst en god ide. Med støtte fra blandt andre Roskilde Forstærket blev idé til virkelighed. Vi har talt med Mikkel Anker Jensen om projektet i 2023 og en endnu mere ambitiøs udgave af samme idé i 2024.

Trekroner: Innovativ koncert muliggjort af puljepenge

DSC01122 redigeret mindre

Mikkel Anker Jensen arbejder til daglig som lydmand i egen biks som allroundsound. Men Mikkel ligger ikke til den lade side. Når han har fri, arbejder han for et rigere kulturliv i Trekroner sammen med andre ildsjæle i den frivillige forening KultØst. Foto: Aske Øland Kjærgaard

Det er er nok de færreste, der bliver begejstrede for at se en forladt lade på en stor græsplæne. Men to ildsjæle fra den frivillige forening KultØst så et potentiale i laden for at skabe det kulturliv i Trekroner, de længe havde drømt om. Et bærende punkt i drømmen var nemlig et kulturelt samlingspunkt, og laden var et godt bud på et sådant sted. Selvom laden den dag i dag stadig ikke er et officielt spillested eller kulturhus, er der afviklet flere arrangementer i den. 

I 2023 var de blandt støttemodtagerne af Roskilde Forstærket Puljen, som støtter musikarrangementer i Roskilde Kommune i uge 44. KultØst lavede i samarbejde med andre en koncert i laden, som gjorde brug af immersiv (surround) lyd. I år planlægger de en endnu mere ambitiøs udgave i samme format, hvor de igen håber på støtte fra Roskilde Forstærket.

Det hele startede med en gåtur

I starten af 2020’erne, da pandemien ramte verden, blev vi alle frataget vores sociale liv. Det var med at få sine sociale fix på gåture i naturen, hvor man kunne holde sig i behørig afstand til hinanden. Som alternativ til de utallige zoom møder, kunne man på samme baggrund hive sine arbejdsmøder ud i den friske luft og væk fra hjemmekontoret.

Det var på netop en sådan Corona gåtur, at idéen til et nyt kulturhus i Trekroner opstod. Mikkel Anker Jensen og den nu forhenværende formand for Kultøst, Lars Bruun Larsen, gik og snakkede om, hvordan man kunne bære sig ad med at etablere et stærkere kulturliv i Trekroner, da de fik øje på en mere eller mindre tom lade ved Skademosegård. 

 ”Det kunne være fedt at have noget musik herude og få noget kultur, og den der lade stod tom. Der var en skaterrampe derinde, men ellers blev den ikke brugt,” husker Mikkel Anker Jensen. 

De blev enige om, at det kunne være et oplagt arnested for de kulturelle oplevelser, de gerne ville skabe for Trekroners borgere. 

På grund af pandemien skulle det dog vare nogle år, før de fik mulighed for at afprøve ladens koncertpotentiale. I stedet brugte de græsplænen foran laden som koncertsted. Hen mod slutningen af pandemien søgte og modtog de nogle Corona-midler, og på den baggrund fik de stablet en række udendørs koncerter på benene på plænen. Det format fortsatte som sommerkoncerter de følgende år. 

Et Roskilde Forstærket projekt

I 2023 fik de et tip om, at der var en ny pulje i Roskilde Kommune, som støttede musikoplevelser i uge 44. 

På det tidspunkt havde de haft succes med et par teaterforestillinger i laden, men de havde endnu ikke afholdt koncert i den. Puljen var en oplagt mulighed for at afprøve koncertformatet i laden. Der var ikke en klar idé om, hvilken slags koncert de ville lave, men de vidste, de gerne ville skabe en ny måde at opleve musik på.

Vi blev gjort opmærksom på, at der var den her pulje ret sent... Eller vi vidste godt, at den var der, men så var der nogle penge tilbage, som ikke var blevet søgt. Så tænkte vi, hvad kan vi finde på?

Mikkel Anker Jensen fik en idé om at eksperimentere med koncert i et immersivt lydformat. Formatet kan sammenlignes med den surround sound oplevelse, man kender fra biografen. I biografen kan en stemme eller en eksplosion pludselig komme fra bagerst i rummet, og lyden af en bil kan fare 360 grader rundt om biografgængerne. Det skyldes brug af mange højtalere i rummet. 

Det samme ville Mikkel gøre med livemusik. Effekten heraf er, som betegnelsen antyder, at man som publikum bliver omsluttet af lyden, og det er en dragende måde at opleve livemusik på.

KultØst teamede op med sanger og sangskriver Julie Maria og Gimle i form af Hold det Lokalt, Jesper Bo Hansen på keyboard og Mark Jones som lysdesigner.

Koncerten gik godt, og aftenen blev en succes med 80 engagerede, men kolde publikummer. Fra scenen kunne Julie Maria og Jesper Bo Hansen se et hav af jakker, tørklæder og flyverdragter. Der er nemlig det problem ved laden, at der ikke er noget varme i den.  

"Det er fuldstændig råt og ikke-isoleret. Det er bare mursten og tagplader," som Mikkel Anker Jensen siger. 

Kultøst havde sørget for nogle varmekanoner til musikerne op til koncerten, men måtte slukke dem, mens musikken spillede. Derfor har de en lille bøn til Roskildes politikere:

"Vi skal have en klimaskærm til vores lade,siger han med et smil i øjnene og fortsætter," men vi er også i dialog med Kultur- og Idrætsudvalget, som er meget begejstrede for det projekt, vi har gang i derude."

Støtten fra Roskilde Forstærket gik til at betale kunstnerne og dække udstyrsleje.

Immersiv Koncert 2023 3 Mindre
Immersiv Koncert 2023 4 Mindre

2024: større og vildere

Med håbet om igen at få økonomisk assistance, har KultØst og Mikkel Anker Jensen en vision om samme format i år - bare større. 

De vil denne gang præsentere publikum for tre forskellige koncerter i det immersive lydformat. Der skal være et godt genrespænd i de tre koncerter for at undersøge hvilken musik, der egner sig godt til formatet. Som eksempel peger Mikkel på atmosfærisk jazz, en sangskriver og et mindre klassisk ensemble som tre muligheder.

Da de gerne vil kunne tilbyde publikum en aften uden flyverdragter, overvejer KultØst om koncerterne i år skal foregå et andet sted end i laden. De er som forening sat i verden for at få kulturen ud i Trekroner, så de vil gerne finde et sted i deres bydel at afholde koncerterne. Dog er de åbne for samarbejder med aktører udenfor Trekroner også, hvis de kan se sig selv i projektet, og begge parter får noget ud af samarbejdet. Sidste år var Gimle som nævnt en god samarbejdspartner med deres fokus på at 'holde det lokalt'. 

De ved, at de er ambitiøse med 2024 projektet, og at de skal finde økonomisk støtte flere steder. 

Vi sigter måske lidt højt i forhold til at skulle præsentere tre koncerter og have et stort budget. Så vi må se, om vi på et tidspunkt skal sigte lavere og bare præsentere to eller en koncert igen i år. Men det gode ved sådan et projekt er, at det er skalerbart.

Visionen er, at deres eksperimenter med det immersive lydformat kan blive en bæredygtig model for laden på sigt. 

"Når og hvis laden bliver et reelt spillested, så laver vi det til et immersivt spillested. Så der simpelthen er muligheden for at lave koncerter i surround sound, hvis man vil. På den måde vil stedet adskille sig fra andre spillesteder. Det tror jeg vil forøge eksistensgrundlaget," siger Mikkel Anker Jensen. 

Fakta: Roskilde Forstærket Puljen

  • Pulje på 100.000 kr. 

  • Ansøgningsfrist: 6. maj til 16. juni 2024.

  • Støtter musikarrangementer, som finder sted i Roskilde Kommune i uge 44. 

  • Er sat i verden for at forstærke lokale initiativer eller steder i Roskilde Kommune gennem et eller flere samarbejder. 

  • Ansøgere kan forvente svar løbet af uge 26.

KultØsts projekt er blot ét eksempel på, hvad man kan søge Roskilde Forstærket med. Man kan søge puljen til små og store arrangementer og alt derimellem. Så længe arrangementet foregår i uge 44 og opfylder kriterierne er ansøgninger velkomne. 

Har du en idé til en musikoplevelse i Roskilde i uge 44? Læs hvordan du søger i linket herunder.