Tilbage til oversigt
Tilbage til oversigt

Skrevet af Emil Sørensen

onsdag den 16. august 2023

Ny pulje vil forstærke Roskildes musikliv

Projekter

Skrevet af Emil Sørensen

onsdag den 16. august 2023

Projekter

”Roskilde Forstærket” er navnet på en ny pulje, der støtter musikarrangementer i uge 44. Vi har taget en snak med projektgruppen bag det der tidligere hed Spil Dansk-ugen i Roskilde.

Ny pulje vil forstærke Roskildes musikliv

Phlake på Roskilde Højskole

Phlake spiller på Roskilde Højskole i forbindelse med Spil Dansk-ugen. Foto: Skyfish.

Når kalenderen viser uge 44 har det i de seneste år været en tradition for Roskildes musikliv at sætte fokus på den danskproducerede musik gennem konceptet Spil Dansk. Et koncept hvor kommuner og musikaktører over hele landet opfordres til at skabe arrangementer, der har et særligt fokus på den nationale musik, f.eks. i form af koncerter og workshops.

I år har man fra projektgruppen bag Spil Dansk-ugen i Roskilde valgt at gå nye veje og i stedet fokusere indsatsen på det lokale musikliv i tæt samarbejde med lokale aktører. Det har resulteret i puljen Roskilde Forstærket, hvor der uddeles 100.000 kroner til arrangementer i uge 44.

Merete Elisabeth Tønning, der er pædagogisk afdelingsleder på Roskilde Kulturskole og Caroline Stokholm Clemmensen, der er daglig leder af Cosmos, er projektledere for Roskilde Forstærket og har store forhåbninger til det nye tiltag.

”Vi tror, at vi med den her tilgang kan skabe en pulje, som flere aktører kan se sig selv i og at vi endnu bedre kan understøtte alt det der sker i det lokale musikliv ved at få folk til at arbejde sammen om konkrete arrangementer i uge 44”, siger Merete Tønning og Caroline Clemmensen supplerer:

”I år er et eksperiment, hvor vi sammen med lokale kræfter skal udvikle hvad uge 44 skal kunne for Roskildes musikliv i fremtiden”

Inddragelse af nye aktører

For at kunne ansøge kræves det at ansøgeren har et lokalt tilhørsforhold, at arrangementet foregår i uge 44, at arrangementet er med til at forstærke et lokalt initiativ eller sted og at arrangementet omfatter minimum ét samarbejde.

Og netop tilgangen med at lægge op til samarbejdsprojekter er vigtig. Projektgruppen bag håber nemlig at de med denne tilgang kan være med til at lokke nye aktører til, som ikke allerede er i gang med at skabe musikarrangementer i Roskilde, men som har lyst til at deltage og kan blive guidet af mere erfarne kræfter.

”Roskilde Forstærket skal også være en indgang til dem, som ikke er i gang endnu. Den skal gerne tiltale både de yngste, og de ældre, de øvede og de mindre øvede. Det skal være en åben fest”, forklarer Caroline Stokholm Clemmensen.

Nytænkning og kreativitet

I forbindelse med uge 44 har man i de tidligere år kunne byde ind på forskellige arrangementer, som var en del af de kommunepakker, der sælges og arrangeres af det nationale Spil Dansk-sekretariat eller opfinde egne arrangementer som passede ind under Spil Dansk-paraplyen.

I år har man valgt at ændre denne tilgang ved at invitere det lokale musikliv til at opfinde deres egne koncepter, og uddele midlerne med særlig vægt på nogle udvalgte kriterier. Disse kriterier er nytænkning, kreativitet, atypiske møder mellem musik og målgrupper, alternative lokationer, geografisk spredning og diversitet.

Man kan stadig arrangere et Spil Dansk-arrangement i uge 44, hvis man har lyst til det, men projektgruppen håber at de nye kriterier kan være med til at slippe kreativiteten løs hos Roskildes musikliv.

”Der har tidligere været et stort fokus på koncerter og workshops i forbindelse med Spil Dansk-ugen, og det er rigtig godt, men vi er også spændte på om Roskildes musikliv kan komme på endnu mere kreative måder, at forstærke det lokale musikliv på med idéer der tager mere udgangspunkt i det lokale”, siger Merete Tønning.

Store perspektiver for fremtiden

Ifølge Merete Tønning og Caroline Clemmensen er det meningen at 2023 skal være et år, hvor tilgangen bliver testet i samarbejde med det lokale musikliv, men selvom der i år er tale om et eksperiment, er der store perspektiver i tilgangen i fremtiden.

”I fremtiden forestiller vi os at der nærmest kan blive tale om en slags festivalstemning i uge 44, hvor Roskildes musikliv virkelig kan folde sig ud og hvor det kommer til at boble af gode musikoplevelser i Roskilde”, forklarer Merete Tønning, og Caroline Clemmensen supplerer:

”Da projektet i år er et eksperiment i samarbejde med det lokale musikliv er det vigtigt for os, at vi har fokus på den geografiske spredning i kommunen. Det gælder både i udviklingen, og når det kommer til at prioritere puljen”, forklarer hun.

Er du blevet nysgerrig på Roskilde Forstærket puljen kan du læse mere om den på dette link eller møde op til et af de netværksmøder, der er blevet arrangeret, for at skabe mulighed for at interesserede kan stille spørgsmål og møde eventuelle samarbejdspartnere. Disse netværksmøder finder sted:

  • Viby: Mandag den 21. august kl. 16.30-17.30 i caféen i Cosmos
  • Jyllinge: Onsdag den 23. august kl. 16.30-17.30 i caféen på Kulturskolen
  • Roskilde: Fredag den 25. august kl. 16-17.30 til fredagsbar i Kunstsmedjen på Musicon

Roskilde Forstærket puljen har ansøgningsfrist 10. september og svar forventes at være klar d. 15. september.