Tilbage til oversigt
Tilbage til oversigt

Skrevet af Emil Sørensen

onsdag den 28. juni 2023

Podcasten 'Kreativitet og Trivsel': Gør musikken børn og unge bedre til at fordybe sig? (Episode 4)

Podcast

Skrevet af Emil Sørensen

onsdag den 28. juni 2023

Podcast

I denne episode dykker vært Anders Hvidberg og psykolog- og adfærdsekspert Henrik Tingleff ned i temaet fordybelse med udgangspunkt i projektet Musikstarter.

Podcasten 'Kreativitet og Trivsel': Gør musikken børn og unge bedre til at fordybe sig? (Episode 4)

Webgrafik til podcasten Kreativitet og Trivsel, Episode 4, billeder af Pelle Leth og Louise Sophie Søborg

Denne episodes gæster er musikkoordinator hos Klub Roskilde Øst, Pelle Leth, og deltager på Musikstarter Louise Sophie Søeborg. (Foto: Privat. Grafik: Emil Sørensen)

I en tid med konstante notifikationer og mobiltelefoner, der kræver vores opmærksomhed, er evnen til at fordybe os under pres.

Det mener psykolog og adfærdsekspert Henrik Tingleff, som i dette afsnit af podcasten ’Kreativitet og Trivsel’ har valgt at sætte fokus på temaet fordybelse.

Ifølge ham kan det betale sig at blive dygtig til at fordybe sig og for at illustrere det introducerer han begrebet ’deep work’, der er opfundet af den amerikanske forsker og forfatter Cal Newport, og dækker over planlagt, struktureret, uforstyrret og koncentreret arbejde. At arbejde på den måde, har ifølge Henrik Tingleff flere fordele:

”Vi ved at vi bliver dygtigere til at tilegne os ny viden, vi skaber bedre sammenhænge mellem viden vi allerede har, man er mere tilfreds med det man laver og mere tilfreds med dem man laver det sammen med og endelig så har man en bedre fornemmelse af hvordan man har det, mens man arbejder”, siger han.

Kan musikken gøre os bedre til fordybelse?

Et musikprojekt der arbejder med at skabe gode rum for fordybelse er projektet Musikstarter.

Musikstarter er et landsdækkende projekt, som bandet Nephew var med til at starte op i 2013, med ambitionen om at lave en musikcamp for børn og unge inspireret af fodboldskolerne, som man kender fra idrættens verden.

Musikstarter-campen i Roskilde huser ca. 60 børn og unge, som sover og spiser på Østervangskolen, og mellem måltiderne bliver der lavet musik morgen, middag og aften.

Louise Sophie Søborg er en ung ”musikstarter” og har deltaget i campen i Roskilde og hun mener, at formatet netop giver gode betingelser for fordybelse.

”Det gør jo netop, at man kan fordybe sig endnu mere i det arbejde man laver, og samtidig at man kan være mere til stede. Så der er lige pludselig 59 andre unge mennesker, man kan snakke med, og lige pludselig kan man være der 100%, samtidig med at man er 100% koncentreret om musikken,” forklarer hun.

Er du blevet klogere på hvordan musik og fordybelse hænger sammen og hvordan man skaber gode betingelser for fordybelse, når man planlægger musikprojekter, så kan du lytte til podcasten oven for eller der hvor du lytter til dine podcasts.