Tilbage til oversigt
Tilbage til oversigt

Skrevet af Emil Sørensen

onsdag den 14. juni 2023

Podcasten 'Kreativitet og Trivsel': Kan musik skabe sunde relationer blandt børn og unge? (Episode 2)

Podcast

Skrevet af Emil Sørensen

onsdag den 14. juni 2023

Podcast

Det er afgørende for menneskers generelle trivsel på både kort og langt sigt at have sunde relationer. I denne episode af podcasten undersøger vi om deltagelse i musikalske fællesskaber kan have en positiv indvirkning på børn og unges relationer.

Podcasten 'Kreativitet og Trivsel': Kan musik skabe sunde relationer blandt børn og unge? (Episode 2)

Webgrafik til podcasten Kreativitet og trivsel episode 2 med pædagogerne Charlie Kongsø og Wail Alkhaldi

Fra venstre: Pædagog og medejer af Komplx Records Charlie Kongsø og pædagog Wail Alkhaldi. (Foto: Privat. Grafik: Emil Sørensen.)

I denne episode af podcasten 'Kreativitet og Trivsel' har musikkoordintor Pelle Leth og psykolog Henrik Tingleff sat de to pædagoger Charlie Kongsø og Wail Alkhaldi i stævne for at undersøge, hvorvidt deltagelse i musikalske fællesskaber kan have en positiv indvirkning på de relationer, som børn og unge danner. 

Sunde relationer er i følge Henrik Tingleff helt afgørende for at mennesker føler sig tilfredse i deres eget liv og for at illustrere sin pointe refererer han til The Harvard Study of Adult Development der igennem de sidste 80 år har undersøgt 724 forskellige personers sundhedsmæssige tilstand. 

"På tværs af rige og fattige, på tværs af højt uddannede og lavt uddannede viste det sig, at selvom man tog alle variable i spil; socialklasse, gener, intelligenskvotient, succes i livet, indkomst osv., så var der ét parameter der var det allermest afgørende for deres sundhedstilstand og det var sunde, gode relationer," forklarer han. 

Sunde relationer i fritidsklubberne

Wail Alkhaldi arbejder til daglig i fritidsklubben Strandkanten i Brøndby Strand, der i forbindelse med projektet "Lyden af Klubben" har arbejdet med at skabe musikalske fællesskaber i fritidsklubben via musikworkshops. Projektet har ifølge ham været en stor succes: 

"Det har betydet at nogle har taget fat i andre, og det er gået op for dem, at de er mange, der godt kan lide musik. Så nu skal de hele tiden låne vores bluetooth-højtalere! Der er kommet gang i musikken hos os," forklarer han.

Charlie Kongsø, der til daglig er klubpædagog i Roskilde og medejer af Komplx Records - et socioøkonomisk pladeselskab, der arbejder med at skabe rammer for unge musikproducere - ser også store potentialer i musikalske fællesskaber, når det kommer til at danne sunde relationer. Han fremhæver specielt den sårbarhed, der opstår, når man arbejder med musik, som et effektivt værktøj i dannelsen af nye relationer.

"Man taler tit om at man er nøgen i sin præsentation af noget musik, så det er meget sårbart for de her unge mennesker. Det vilkår deler de allesammen sammen, når de skal vise noget musik. Så man får skabt et rum, hvor alle er sårbare, og skal gribes bagefter, fordi man også gerne selv vil gribes, når det er ens tur til at præsentere noget", forklarer Charlie Kongsø og fortsætter med et perspektiv på hvad en sådan oplevelse kan gøre for den unge i fremtiden. 

"Jeg tænker først at det er oppe i de senere år, at de erfaringer de har fået sammen gør sig rigtig gældende. På en arbejdsplads f.eks. hvor der er en kollega, der er gået ned med stress, jamen, så husker man at det er vigtigt, at man griber ind og giver en krammer."

Er du blevet nysgerrig på hvordan musik hænger sammen med dannelsen af sunde relationer kan du lytte til podcasten ovenfor eller der hvor du hører dine podcasts.